joi, 12 martie 2009

Controversatul Fredy Robinson nu mai are bani pentru reabilitarea Cazinoului Constanta


Afacere ratata de autoritatile locale de la malul marii

Cine se astepta sa vada Cazinoul din Constanta, cladirea emblematica a litoralului romanesc, din nou in plina glorie, mai are de asteptat, pentru ca omul de afaceri israelian de origine romana, Fredy Robinson, cel care a concesionat cladirea pe 49 de ani, are serioase probleme financiare. Presa din Israel a relatat in mai multe materiale ca societatile sale au intrat deja in procedura de insolventa sau se afla in pragul falimentului, dar stirea a fost difuzata timid in Europa, unde Robinson detine un veritabil imperiu financiar, care se bazeaza pe un lant international de cazinouri. In Romania, afaceristul este proprietarul mai multor cazinouri, dar si al unor companii de constructii si din domeniul telecomunicatiilor.

Soarta Cazinoului din Constanta, cladirea emblematica a intregului litoral, pare sa fie pecetluita. La inceputul verii anului 2007, primarul Constantei, Radu Mazare, anunta, cu surle si trambite, ca edificiul a fost concesionat pentru 49 de ani grupului Queenco din Israel, un operator international care detine alte sapte cazinouri de lux in intreaga lume (Rodos, Tanger etc.). Desi a trecut mai bine de un an si jumatate de atunci, nimeni nu a investit nici macar un cent in consolidarea cladirii, in a carei structura vremea a lasat urme adanci. Daca omul de afaceri Fredy Robinson nu a investit pana acum la Constanta, surse demne de incredere spun ca nici nu o va mai face, si asta nu pentru ca nu vrea, ci pentru ca nu mai poate. La sfarsitul saptamanii trecute, in presa internationala a aparut stirea-bomba ca Robinson are serioase probleme financiare, firmele sale din Israel acumuland datorii de peste 200 de milioane de dolari. Problemele sale par sa se raspandeasca repede in toata Europa, unde Fredy Robinson, un evreu de origine romana, are afaceri de sute de milioane de euro, detinand peste 50 de companii din domenii variate de activitate, printre care imobliare, industrie sau telecomunicatii. Numai in Romania omul de afaceri detine un veritabil imperiu economic, estimat la cateva zeci de milioane de dolari. Fredy Robinson, cunoscut in toata lumea drept „regele cazinourilor”, este proprietarul grupului Queenco, care detine unele dintre cele mai mari cazinouri din lume. Se pare ca afaceristul romano-israelian intentiona sa introduca si Cazinoul de la Constanta in lantul sau international, sporindu-i astfel notorietatea. Mai mult decat atat, Robinson se angajase sa plateasca autoritatilor locale o redeventa anuala de 140.000 de euro si sa investeasca noua milioane de dolari in renovarea si modernizarea cladirii in primii cinci ani ai contractului de concesiune.

Demararea lucrarilor,in stand-by de un an si jumatate


Reprezentantii Primariei Constanta au refuzat sa comenteze aceasta stire, in conditiile in care nu au primit niciun fel de instiintare oficiala din partea omului de afaceri, dar, in contextul actual, este foarte putin probabil ca investitiile programate sa mai aiba loc. Cu atat mai mult cu cat, intr-un an si jumatate de la semnarea contractului de concesionare, starea imobilului a ramas neschimbata. Reamintim ca, in vara anului 2007, autoritatile locale de la Constanta vorbeau de realizarea unei expertize ale carei rezultate urmau sa stabileasca modul in care vor fi efectuate lucrarile de modernizare. Se pare ca firma concesionara se angajase sa refaca atat structura de rezistenta a cladirii, cat si toate interioarele. Astfel, Cazinoul din Constanta ar fi urmat sa se transforme intr-o locatie exclusivista care sa atraga anual mii de impatimiti ai jocurilor de noroc din intreaga lume. „Vor veni oameni cu foarte multi bani sa joace aici. Facand parte dintr-un lant international, Cazinoul din Constanta va beneficia de clientii grupului. Aceasta era de fapt ideea pe care ne-am bazat, ca altfel n-avea cine sa joace”, a declarat primarul Constantei in momentul in care a prezentat presei contractul de concesionare. Cazinoul a fost inaugurat in anul 1910, dupa ce vechea constructie din paianta si lemn a fost distrusa de o furtuna, in anul 1891. Constructia Cazinoului din Constanta a fost finalizata dupa planurile arhitectului francez Daniel Renard. Partea superioara a cladirii este decorata cu elemente arhitecturale de forma navelor antice, in timp ce interiorul este somptuos, cu scari si balustrade impunatoare, coloane imbracate in stucatura si pereti din marmura. Investitorul promisese autoritatilor constantene ca lucrarile de modernizare vor conserva valoarea arhitecturala a imobilului. Totul pare sa se duca acum pe apa sambetei. O soarta mai buna pare sa nu aiba nici proiectul care viza constructia unui hotel de lux pe un teren de 10.000 de metri patrati din imediata vecinatate a Cazinoului din Constanta, pentru care reprezentantii firmei Queenco purtasera deja o serie de tratative cu autoritatile locale de la malul marii.

Actiunile companiei lui Robinson, suspendate de pe bursa


Surse neoficiale afirma ca o parte a afacerilor controlate pana acum de Fredy Robinson vor fi preluate de compania AYB Engineering and Investment, careia se pare ca omul de afaceri nu a reusit sa ii achite o datorie de numai 65.000 de dolari, suma aferenta unor reparatii executate la una dintre resedintele sale. Toata aceasta situatie a lasat loc de interpretari, mai multe publicatii din Israel scriind chiar despre faptul ca Fredy Robinson si-ar fi declarat mai multe afaceri falimentare.

De altfel, omul de afaceri a recunoscut intr-un interviu, la sfarsitul anului trecut, ca a acumulat datorii impresionante la banci: 95 de milioane de dolari la Hapoalim si 15 milioane de dolari la First International Bank of Israel, dar a precizat ca acestea nu depasesc valoarea de piata a bunurilor imobiliare pe care le detine, fapt care nu reprezinta un motiv de ingrijorare. Se pare insa ca afaceristul nu a luat in calcul si efectele crizei economice, care au condus la scaderea valorii de piata a bunurilor pe care le detine. Asa se face ca Bursa din Tel Aviv a suspendat deja de la tranzactionare actiunile concernului Milomor Resido, controlat de Robinson si care detine mai multe afaceri si in Romania, printre care se numara HAT Group, DTH Television si Resido Stone&Marble.

Afaceristul de origine romana,in spatele falimentului Dacia Felix?

De-a lungul timpului, numele lui Robinson a fost implicat in mai multe scandaluri iscate la nivel national, dar care au depasit rapid granitele tarii. Cel mai rasunator exemplu este cel al fostei banci Dacia Felix, pe ruinele careia omul de afaceri, acuzat ca a stat in spatele falimentului institutiei bancare, a deschis Eurom Bank, care la randul sau a fost vanduta catre Leumi Bank la un pret sub asteptarile pietei (35 de milioane de euro). Mai mult decat atat, in vara anului trecut, omul de afaceri a avut serioase probleme cu legea in Israel, unde a si fost arestat alaturi de fiul sau, dupa ce a desfasurat o tranzactie dubioasa in care au fost implicate si firmele sale din Romania. Si in tara omul de afaceri a intrat in vizorul autoritatilor fiscale, care au efectuat mai multe controale inopinate si simultane la firmele controlate de acesta. Oamenii legii aveau banuieli ca Robinson trece peste granita sume foarte mari de bani pe care le spala cu ajutorul cazinourilor detinute in Bucuresti: Casa Vernescu si Casino Palace. Aceste suspiciuni au fost alimentate de sistemul de joc Junket, implementat in urma unui contract incheiat de Queenco Investments INC SRL Bucuresti cu o firma din Cipru. Sistemul este cunoscut de anchetatori ca fiind utilizat de oamenii de afaceri care detin cazinouri pentru a spala sume importante de bani. Controalele autoritatilor fiscale s-au soldat, la acel moment, si cu un sechestru pus pe cele doua cazinouri detinute de Robinson in Bucuresti, ca urmare a unei datorii de 6.000.000 lei pe care Queenco Investments INC SRL nu o achitase la Bugetul de stat. Scandalurile in care a fost implicat numele lui Robinson nu se opresc insa aici, afaceristul de origine romana fiind banuit ca a fost implicat si intr-o delapidare de la Trade Bank din Israel.

Media Link

Niciun comentariu: