vineri, 27 martie 2009

Primarul Constantei, Radu Mazare, vrea sa tranteasca un spital cu ajutorul israelienilor

Spitalul ar urma să se construiască pe terenul de 6092,27 metri pătraţi, situat în Constanţa, bulevardul 1 Mai nr. 5 - 7. Acest lucru s-ar putea concretiza după ce, ieri, consilierii locali au retras dreptul de folosinţă gratuită a acestuia de la Spitalul Universitar CF Constanţa.

Punctul 32 de pe ordinea de zi a şedinţei de Consiliu Local a constituit subiect de discuţii contradictorii între iniţiatorul proiectului, primarul Radu Mazăre, şi consilierii PNL, Victor Manea şi Matei Constantin. Aceştia au susţinut cu vehemenţă acordarea unei perioade de graţie, în care cei care se ocupă de obţinerea fondurilor necesare ridicării să poată să înceapă lucrările. Manea şi-a motivat propunerea scoţând în prim-plan faptul că „s-au cheltuit mulţi bani pentru studiul de fezabilitate". „Eu propun să mai acordăm timp, dat fiind faptul că s-au cheltuit mulţi bani pentru acest studiu", a susţinut Manea. Deranjat de propunerea consilierului liberal, primarul a declarat: „Le-am dat terenul acum cinci ani şi nu au făcut nimic. Să aibă fondurile necesare construcţiei şi apoi să vină al noi să-l ceară din nou. I-am aşteptat cinci ani să construiască. Eu aici pot să fac trei - patru blocuri pentru tineri. Mie îmi place să fac lucruri serioase".
Propunerea liberalului Manea a fost respinsă, într-un final, de toţi consilierii, cu excepţia dumnealui şi a colegului Matei Constantin.
Se pare că primarul deja are planuri măreţe în legătură cu acest teren. Mazăre a susţinut că are o propunere din partea unei companii israeliene pentru construirea unui spital de copii. „Este prematur să vă spun. Este o propunere privată pentru a avea un spital de copii, din partea unui concern din Israel. Suntem în discuţii de tatonare, deocamdată", a conchis Mazăre.

Media Link

miercuri, 25 martie 2009

Romania reprezinta atractie pentru companiile de IT din Israel, datorita fortei de munca de trei ori mai ieftina


In Romania sunt cam 15 companii israeliene de IT si altele ar putea sa vina, atrase de forta de munca de trei - patru ori mai ieftina si de relatiile bune dintre cele doua tari, a spus intr-un interviu acordat Hotnews.ro, Peleg Tahor, vicepresedinte la camera de Comert Romano-Israeliana. Piata IT din Israel e matura si a simtit criza mai putin decat cea romaneasca, astfel ca e posibil ca numarul companiilor israeliene de IT prezente la noi sa creasca in viitor, a adaugat Tahor, la deschiderea celei de0a zecea editii a Forumului High-Tech Romano-israelian.
Tahor spune ca sectorul IT din Israel a fost mult mai putin afectat de criza decat alte domenii. Prognozele pentru 2009 arata ca IT-ul israelian s-ar putea duce in jos cu 13% anul acesta, valoare care nu e alarmanta

Companiile israeliene de IT sunt interesate de Romania pentru ca piata are potential de dezvoltare dar si fiindca Romania si israel au avut si au relatii bune. Evident, un factor extrem de important este si forta de munca ieftina “Israelul este orientat catre R&D iar acolo costul cu forta de munca e de trei - patru ori mai mare decat in Romania, dar nu este acesta singurul motiv pentru care companiile de IT din israel vor sa vina in Romania”, spune Tahor.

“Intr-o criza poti gasi oportunitati, cand a venit criza, companiile israeliene s-au orientat au cautat clienti noi pe piete noi, au investit mai mult in marketing”, mai adauga Tahor.

El a tinut sa precizeze ca israelul e o tara stabila, nu sunt variatii mari ale pietei, ca aici, astfel ca si efectele crizei au fost simtite mai putin. Tahor spune ca piata israeliana de IT era acum 20 de ani similara cu cea romaneasca in prezent, insa companiile din tara sa au fost ajutate, s-au bazat mult pe cercetare, dezvoltare si proiecte avansate de tehnologie, ajungand acum pe multe piete si cu cifre de afaceri substantiale.

Intrebat daca aceasta criza ofera companiilor israeliene sansa sa faca mai usor achizitii in Romania, mai ales ca preturile au scazut, el a admis ca intr-adevar companiile au redus preturile, pe fondul rezultatelor economice care se anunta a fi mai slabe.

Totusi el a spus ca majoritatea companiilor israeliene care au intrat pe piata romaneasca de IT si-au deschis aici propriile filiale, preferand sa fie independente. Mai putine au ales ca cumpere o companie locala sau sa faca joint-venture.

La forumul high-tech romano-israelian particpa circa 20 de companii din israel, unele prezente deja la noi, latele care ar vrea sa intre si un alt segment care a venit doar sa testeze atmosfera de afaceri. Printre companii sunt si unele listate la bursa NASDAQ.

Media Link

joi, 12 martie 2009

Creditarea si imobiliarele ... profituri mari pentru afaceristii evrei

Cap. I Banca

Bank Leumi, filiala locala a unuia dintre cele mai mari grupuri israeliene, a obtinut anul trecut un profit net de 7,4 milioane de lei (echivalentul a doua milioane de euro), dupa ce inregistrase pierderi in 2007.

"Estimam pentru anul acesta un profit dublu. Soldul creditelor a urcat si asta va determina si majorarea veniturilor", spune Laurentiu Mitrache, presedintele executiv al Bank Leumi Romania. Israelienii au intrat pe piata locala in 2006, cand au preluat un jucator de talie mica - Eurom Bank.

Intre timp, banca a trecut printr-o perioada de rearanjare a retelei teritoriale si schimbare de brand, cheltuielile mari ducand rezultatul net in zona pierderilor.
Banca avea in decembrie credite in sold de 958 de milioane de lei (aproape 241 de milioane de lei). Pe langa acestea, Leumi a mai intermediat credite de 54 de milioane de euro care au fost insa inregistrate in bilantul bancii-mama.
"Cresterea propusa pentru anul acesta este modesta, de circa 10%. Nu suntem agresivi in a exploata ceea ce pare a fi o oportunitate de crestere. Sunt multi clienti care cauta acum credite, pentru ca au fost respinsi de alte banci", spune Mitrache. Seful Leumi noteaza ca multe companii se confrunta acum cu probleme reale, in conditiile in care problemele unui jucator sunt transmise partenerilor sai intr-o unda de soc.
"Provocarea va fi sa construim un dialog constructiv cu clientii, sa le intelegem afacerile lor extrem de diverse, astfel incat sa putem prevedea evolutia relatiei pe termen scurt si mediu, in conditiile in care se estimeaza ca dificultatile vor continua in 2010 si 2011", spune Mitrache. El afirma ca banca discuta deja cu clientii care au probleme si negociaza reorganizarea creditelor, respectiv revizuirea costurilor, a perioadei de rambursare sau chiar introducerea unei perioade de gratie. Bank Leumi are provizioane de 10 milioane de euro pentru a acoperi potentiale pierderi din activitatea de creditare, iar anul acesta este bugetata o crestere cu circa 20% a provizioanelor.
Mitrache spune ca se fereste de o crestere agresiva, in conditiile in care se mentine riscul pentru banci de a avea probleme de lichiditate.
"In ciuda dobanzilor mari, volumul de depozite nu creste semnificativ. Miscarea este mai mult de la o banca la alta, in functie de promotii."
Seful Leumi noteaza ca, desi creditele depasesc cu 25% depozitele atrase, banca are inca linii de credit aprobate de grup, dar neutilizate, astfel ca nu sunt presiuni pe lichiditati.

Media Link


Cap. II IMOBILIARE

Dezvoltatorul israelian Engel East Europe va investi, în următorii patru ani, aproximativ 300 milioane euro în achiziţia de terenuri şi construcţia de proiecte imobiliare în Bucureşti, Cluj-Napoca şi Braşov. Israelienii deţin deja în Capitală 3 terenuri, fiecare de peste 20.000 de metri pătraţi.

Media Link

Daca esti israelian si ai cocktail`uri Molotov, le poti arunca in mijlocul orasului !


Dacă arunci cu un coctail Molotov nu esti pericol public, aşa au motivat magistraţii clujeni eliberarea celor doi israelieni care au aruncat în faţa unui club din centrul oraşului un coctail Molotov.

Documentul explicativ a fost publicat joi, după ce studenţii israelieni au fost eliberaţi pe 25 februarie.

Harbaj Aiman şi Sanele Sarhan, ambii cetăţeni israelieni, au condus în dimineaţa zilei de 14 februarie în jurul orei 04.12, un autoturism de culoare neagră prin faţa clubului After Eight şi au aruncat o sticlă conţinând o substanţă inflamabilă - căreia i-a fost dat foc din maşină, aceasta căzînd pe asfalt fără să rănească vreo persoană sau să provoace distrugeri.

Cei doi israelieni fuseseră reţinuţi pe 16 februarie pentru 24 de ore de către poliţişti, iar aceştia au cerut arestarea lor preventivă, însă Judecătoria a decis impunerea măsurii interzicerii părăsirii localităţii.

Media Link

Controversatul Fredy Robinson nu mai are bani pentru reabilitarea Cazinoului Constanta


Afacere ratata de autoritatile locale de la malul marii

Cine se astepta sa vada Cazinoul din Constanta, cladirea emblematica a litoralului romanesc, din nou in plina glorie, mai are de asteptat, pentru ca omul de afaceri israelian de origine romana, Fredy Robinson, cel care a concesionat cladirea pe 49 de ani, are serioase probleme financiare. Presa din Israel a relatat in mai multe materiale ca societatile sale au intrat deja in procedura de insolventa sau se afla in pragul falimentului, dar stirea a fost difuzata timid in Europa, unde Robinson detine un veritabil imperiu financiar, care se bazeaza pe un lant international de cazinouri. In Romania, afaceristul este proprietarul mai multor cazinouri, dar si al unor companii de constructii si din domeniul telecomunicatiilor.

Soarta Cazinoului din Constanta, cladirea emblematica a intregului litoral, pare sa fie pecetluita. La inceputul verii anului 2007, primarul Constantei, Radu Mazare, anunta, cu surle si trambite, ca edificiul a fost concesionat pentru 49 de ani grupului Queenco din Israel, un operator international care detine alte sapte cazinouri de lux in intreaga lume (Rodos, Tanger etc.). Desi a trecut mai bine de un an si jumatate de atunci, nimeni nu a investit nici macar un cent in consolidarea cladirii, in a carei structura vremea a lasat urme adanci. Daca omul de afaceri Fredy Robinson nu a investit pana acum la Constanta, surse demne de incredere spun ca nici nu o va mai face, si asta nu pentru ca nu vrea, ci pentru ca nu mai poate. La sfarsitul saptamanii trecute, in presa internationala a aparut stirea-bomba ca Robinson are serioase probleme financiare, firmele sale din Israel acumuland datorii de peste 200 de milioane de dolari. Problemele sale par sa se raspandeasca repede in toata Europa, unde Fredy Robinson, un evreu de origine romana, are afaceri de sute de milioane de euro, detinand peste 50 de companii din domenii variate de activitate, printre care imobliare, industrie sau telecomunicatii. Numai in Romania omul de afaceri detine un veritabil imperiu economic, estimat la cateva zeci de milioane de dolari. Fredy Robinson, cunoscut in toata lumea drept „regele cazinourilor”, este proprietarul grupului Queenco, care detine unele dintre cele mai mari cazinouri din lume. Se pare ca afaceristul romano-israelian intentiona sa introduca si Cazinoul de la Constanta in lantul sau international, sporindu-i astfel notorietatea. Mai mult decat atat, Robinson se angajase sa plateasca autoritatilor locale o redeventa anuala de 140.000 de euro si sa investeasca noua milioane de dolari in renovarea si modernizarea cladirii in primii cinci ani ai contractului de concesiune.

Demararea lucrarilor,in stand-by de un an si jumatate


Reprezentantii Primariei Constanta au refuzat sa comenteze aceasta stire, in conditiile in care nu au primit niciun fel de instiintare oficiala din partea omului de afaceri, dar, in contextul actual, este foarte putin probabil ca investitiile programate sa mai aiba loc. Cu atat mai mult cu cat, intr-un an si jumatate de la semnarea contractului de concesionare, starea imobilului a ramas neschimbata. Reamintim ca, in vara anului 2007, autoritatile locale de la Constanta vorbeau de realizarea unei expertize ale carei rezultate urmau sa stabileasca modul in care vor fi efectuate lucrarile de modernizare. Se pare ca firma concesionara se angajase sa refaca atat structura de rezistenta a cladirii, cat si toate interioarele. Astfel, Cazinoul din Constanta ar fi urmat sa se transforme intr-o locatie exclusivista care sa atraga anual mii de impatimiti ai jocurilor de noroc din intreaga lume. „Vor veni oameni cu foarte multi bani sa joace aici. Facand parte dintr-un lant international, Cazinoul din Constanta va beneficia de clientii grupului. Aceasta era de fapt ideea pe care ne-am bazat, ca altfel n-avea cine sa joace”, a declarat primarul Constantei in momentul in care a prezentat presei contractul de concesionare. Cazinoul a fost inaugurat in anul 1910, dupa ce vechea constructie din paianta si lemn a fost distrusa de o furtuna, in anul 1891. Constructia Cazinoului din Constanta a fost finalizata dupa planurile arhitectului francez Daniel Renard. Partea superioara a cladirii este decorata cu elemente arhitecturale de forma navelor antice, in timp ce interiorul este somptuos, cu scari si balustrade impunatoare, coloane imbracate in stucatura si pereti din marmura. Investitorul promisese autoritatilor constantene ca lucrarile de modernizare vor conserva valoarea arhitecturala a imobilului. Totul pare sa se duca acum pe apa sambetei. O soarta mai buna pare sa nu aiba nici proiectul care viza constructia unui hotel de lux pe un teren de 10.000 de metri patrati din imediata vecinatate a Cazinoului din Constanta, pentru care reprezentantii firmei Queenco purtasera deja o serie de tratative cu autoritatile locale de la malul marii.

Actiunile companiei lui Robinson, suspendate de pe bursa


Surse neoficiale afirma ca o parte a afacerilor controlate pana acum de Fredy Robinson vor fi preluate de compania AYB Engineering and Investment, careia se pare ca omul de afaceri nu a reusit sa ii achite o datorie de numai 65.000 de dolari, suma aferenta unor reparatii executate la una dintre resedintele sale. Toata aceasta situatie a lasat loc de interpretari, mai multe publicatii din Israel scriind chiar despre faptul ca Fredy Robinson si-ar fi declarat mai multe afaceri falimentare.

De altfel, omul de afaceri a recunoscut intr-un interviu, la sfarsitul anului trecut, ca a acumulat datorii impresionante la banci: 95 de milioane de dolari la Hapoalim si 15 milioane de dolari la First International Bank of Israel, dar a precizat ca acestea nu depasesc valoarea de piata a bunurilor imobiliare pe care le detine, fapt care nu reprezinta un motiv de ingrijorare. Se pare insa ca afaceristul nu a luat in calcul si efectele crizei economice, care au condus la scaderea valorii de piata a bunurilor pe care le detine. Asa se face ca Bursa din Tel Aviv a suspendat deja de la tranzactionare actiunile concernului Milomor Resido, controlat de Robinson si care detine mai multe afaceri si in Romania, printre care se numara HAT Group, DTH Television si Resido Stone&Marble.

Afaceristul de origine romana,in spatele falimentului Dacia Felix?

De-a lungul timpului, numele lui Robinson a fost implicat in mai multe scandaluri iscate la nivel national, dar care au depasit rapid granitele tarii. Cel mai rasunator exemplu este cel al fostei banci Dacia Felix, pe ruinele careia omul de afaceri, acuzat ca a stat in spatele falimentului institutiei bancare, a deschis Eurom Bank, care la randul sau a fost vanduta catre Leumi Bank la un pret sub asteptarile pietei (35 de milioane de euro). Mai mult decat atat, in vara anului trecut, omul de afaceri a avut serioase probleme cu legea in Israel, unde a si fost arestat alaturi de fiul sau, dupa ce a desfasurat o tranzactie dubioasa in care au fost implicate si firmele sale din Romania. Si in tara omul de afaceri a intrat in vizorul autoritatilor fiscale, care au efectuat mai multe controale inopinate si simultane la firmele controlate de acesta. Oamenii legii aveau banuieli ca Robinson trece peste granita sume foarte mari de bani pe care le spala cu ajutorul cazinourilor detinute in Bucuresti: Casa Vernescu si Casino Palace. Aceste suspiciuni au fost alimentate de sistemul de joc Junket, implementat in urma unui contract incheiat de Queenco Investments INC SRL Bucuresti cu o firma din Cipru. Sistemul este cunoscut de anchetatori ca fiind utilizat de oamenii de afaceri care detin cazinouri pentru a spala sume importante de bani. Controalele autoritatilor fiscale s-au soldat, la acel moment, si cu un sechestru pus pe cele doua cazinouri detinute de Robinson in Bucuresti, ca urmare a unei datorii de 6.000.000 lei pe care Queenco Investments INC SRL nu o achitase la Bugetul de stat. Scandalurile in care a fost implicat numele lui Robinson nu se opresc insa aici, afaceristul de origine romana fiind banuit ca a fost implicat si intr-o delapidare de la Trade Bank din Israel.

Media Link